Alvarinho

Odrůda pěstovaná zejména v podoblastech Monção a Melgaço, ale vzhledem ke své vysoké kvalitě byla zanesena i do dalších částí regionu a země. Má prastarou historii v údolí Limy, kde se jí říká „Galicijské“ nebo „Galeguinho“, což odkazuje na její původ mimo Alto Minho.

Kvalitní portugalské víno Vinho Verde. Zelené víno, zelene vino. Vína z Portugalska. Portugalská vína. alvarinho.jpg
Kvalitní portugalské víno Vinho Verde. Zelené víno, zelene vino. Vína z Portugalska. Portugalská vína. alvarinho-grape-1.jpg

AMPELOGRAFICKÉ CHARAKTERISTIKY:

Zralé listy jsou po stranách zarolované a na horní straně mají chloupky. Trsy hroznů jsou malé a křídlovité, (někdy dokonce dvou křídlovité) na slunci získávají růžový nádech. Mají dlouhá internodia.

Je to středně silná, celkem hrubá odrůda. Má vysokou plodnost - 3 květenství na výhon, ale vytváří velmi malé a středně nahuštěné trsy křídlovitého tvaru, což z ní dělá odrůdu nepříliš produktivní. Tento nízký výnos je ještě umocněn pravidly regionu, které stanovují maximální výnos na hodnotu 69,3 hl na hektar, zatímco jiné odrůdy mají limit 80 hl. Pro vyšší kvalitu vína vyžaduje odrůda Alvarinho suché podmínky. Odrůda je dobře přizpůsobena pro podnože 196-17 a 99R a ukazuje se, že je citlivá na plíseň, padlí a také na Esca (vinné spalničky).

Kvalitní portugalské víno Vinho Verde. Zelené víno, zelene vino. Vína z Portugalska. Portugalská vína. alvarinho-grape.jpg

TECHNICKÁ CHARAKTERISTIKA:

Produkuje mošty s vysokou hladinou cukru a ideální hladinou kyselosti. Její odrůdové víno je světlé barvy – slámové s citrónovými odstíny, a má intenzivní, výrazné ale jemné a komplexní aroma, které se pohybuje v rozsahu od vůně kdoule, broskve, banánu, citronu, mučenky a liči (ovocný charakter) přes pomerančový květ a violku (květinový charakter), dále lískový oříšek a vlašský ořech (ořechový charakter) až po vůni medu (karamelizovaný charakter). Chuť je komplexní, měkká, kulatá, hladká s plným tělem a dlouhou zbytkovou chutí. Odrůda se používá ve vysoce kvalitních odrůdových vínech a také tvoří vynikající směs s Trajadurou.