Azal
Odrůda pěstovaná ve vnitrozemských oblastech regionu, kde dobře prospívá. Nejvyšší úrovně kvality dosahuje, pokud je zasazena do suché půdy a dobře exponovaných částí podoblastí Amarante, Basto, Baião a Sousa. Známý jako „Asal da Lixa“ v Amarante, „Gadelhudo“ ve Felgueiras a „Pinheira“ nebo „Carvalhal“ v Lousadě.
AMPELOGRAFICKÉ CHARAKTERISTIKY:
Zralé listy jsou kulaté, tlusté a mají zoubkované okraje a stopkový výřez ve tvaru písmene „U“. Pod listem z něj vyčnívají hrbolky.
Vytváří střední trsy křídlovitého tvaru, které jsou velmi kompaktní, a i když jsou zralé, mají stále zelený tón.
Je to velmi silná odrůda s mnoha pupeny na jedné větvičce a dlouhým růstovým cyklem. Její průměrná plodnost je 1–2 květenství na výhon. Tvoří středně velké trsy, které jsou velmi kompaktní a těžké, díky čemuž patří mezi velmi produktivní odrůdy. Ukázalo se, že je citlivá na plíseň, hnilobu a také na padlí.
TECHNICKÁ CHARAKTERISTIKA:
Produkuje vína světlé barvy – lehký citrín či téměř bezbarvé. Vína mají ovocnou vůni (citron a zelené jablko), která není příliš intenzivní, je komplexní, jemná, příjemná, svěží a citrusová. Chuť je ovocná, svěží, mladá s lehkou kyselinkou a ve výjimečných ročnících je plná a vyvážená.
Používá se v bílých směsích s regionálními bílými hrozny, jako je Arinto, Loureiro a Batoca, a v kvalitních odrůdových bílých vínech.