Domů > O Vinho Verde
Pro každý okamžik se najde Vinho Verde
Region Vinho Verde je rozmanitý a všestranný, jak ve druzích vína, které nabízí, tak v jejich odrůdách. Je známý výrobou nejen lehkých a svěžích vín, ale také vín komplexních, strukturovaných a vín s minerální podstatou. Vína se vyrábí výhradně v oblasti Vinho Verde v severozápadním Portugalsku pouze z původních odrůd, pocházejících právě z této oblasti. Díky tomu si zachovávají svou typickou vůni a chuť, ve které jsou tato vína světově jedinečná. Na obrovské ploše severozápadního Portugalska, se na drsných vrcholcích hor rozkládá pokrývka bujné vegetace, která při sestupu k moři pokrývá vnitřek údolí. Od Melgaça po Vale de Cambra, od Esposende po žulové hory Basto, na hranici s Trás-os-Montes, země stoupá a pak zase klesá. Tu a tam přeruší vegetaci nějaké to město. Právě z této hustě osídlené země s úrodnými půdami se rodí tato nesrovnatelná vína. Od klasického, mladého a svěžího vína stylu Vinho Verde s nízkým obsahem alkoholu, až po sofistikované, komplexní, a intenzivní Vinho Verde s aromaty a příchutěmi, které má velký potenciál při skladování a zrání.
Klimatické rozdíly jsou v regionu Vinho Verde velmi výrazné, což se odráží v jeho devíti podoblastech, jejichž jména pocházejí z názvů řek nebo měst: Monção a Melgaço, Lima, Cávado, Ave, Basto, Sousa, Baião, Paiva a Amarante. Místní odrůdy se také liší. Alvarinská vína (vyrobená z odrůdy Alvarinho s plným tělem a jemně aromatickými tóny) jsou specializací podoblasti Monção a Melgaço, severní části regionu Vinho Verde. Srážky jsou zde slabé a v létě jsou zde teploty podstatně vyšší, než ve zbytku regionu. V tomto mikroklimatu dává odrůda Alvarinho vzniknout plnému, suchému vínu s jemnou, svěží a komplexní vůní meruněk, broskví a citrusů v kombinaci s velmi atraktivní minerální podstatou.
Jižně od Monção a Melgaço se nacházejí podoblasti Lima, Cávado a Ave. Zde je hlavní využívanou odrůdou lahodné Loureiro, ačkoli se často používají také odrůdy Arinto a Trajadura. Vína z těchto podoblastí jsou obvykle svěží a aromatická, často s vůní citrusů a květin. Hornaté podoblasti Basto a Sousa jsou také producenty lehkých vín z různých odrůd hroznů. V podoblastech Amarante a Baião vznikají z odrůdy Avesso suchá, svěží bílá vína s bohatou vůní a minerální podstatou. Amarante a Paiva, další oblasti na jihu od řeky Douro, jsou dobře známé svými červenými víny.
Šumivá víno regionu Vinho Verde si udržují chuťový profil Vinho Verde, který je posílen aromatickou svěžestí spojenou s větší chuťovou komplexitou. Dle preference si spotřebitel vybírá od šumivého vína Natural Brut až po Sladké šumivé víno, v závislosti na koncentraci zbytkového cukru. Dále má možnost si zvolit, podle doby stárnutí v lahvi – od „Reserva“ až po „Grande Reserva“.
Vzhledem k tomu, že se k Vinho Verde – vínům s mladým a čerstvým profilem, přidávají další vína, intenzivního a strukturovaného charakteru všech druhů (bílé, červené i růžové), nabídka vín z tohoto regionu se zvětšuje. Spolu s ní se rozrůstá i paleta chutí od elegantních až po komplexní. Od různých jednotlivých odrůd Vinhos Verde, jako je Alvarinho nebo Avesso, po Vinho Verde z různých pozemků nebo terroirs, nových či starých vinic, a nakonec zrajících v sudech či starých ročníků. Vinhos Verde tedy snadno spárujete k celému menu.
K mladému poddruhu Vinho Verde: lehká a svěží vína Vinho Verde se skvěle hodí k lehkým, čerstvým pokrmům jemné chuti, jako je například: letní salát s melounem a krevetami, krekry se smetanovým sýrem a lososem či sushi. Výrazná vína s elegantním tělem, například vína z jedné révy od společnosti Arinto nebo Trajadura, nebo strukturovaná růžová vína se dokonale hodí k rybám, či mořským plodům. U pikantních jídel, jaké najdeme například v asijské kuchyni, dělá odrůda Azal zázraky díky své přirozené svěžesti, která čistí a vyhlazuje chuťové buňky. Nejintenzivnější a nejvoňavější vína, například ty z odrůd Avesso nebo Loureiro, se velmi dobře kombinují s pokrmy s aromatickými přísadami, či pokrmy zaměřenými na detail určité chuti. Příklad takového pokrmu jsou kuřecí prsa se smetanovou houbovou omáčkou, nebo dýňové rizoto s praženými krevetami. Ty nejvíce komplexní a strukturovaná vína, například bílá vína odrůdy Alvarinho, zrající ve dřevě, se svěží strukturou a jemným nádechem dřevin, jsou k ruce pokud jde o párování aromatických a silných pokrmů s praženou vůní a intenzivnějšími chutěmi. Vína tvoří dokonalou harmonii například s gratinovaným humrem, telecími kotletami nebo křepelkami zapečenými s ječmenovým rizotem. Červená Vinhos Verde jsou jednou z nejsilnějších preferencí mezi tradičními restauracemi, protože se velmi dobře hodí k regionální kuchyni, jako jsou pečené sardinky, rojões, arroz de lampreia nebo arroz de cabidela.
Senzorický profil Vinho Verde
Mladá vína Vinho Verde mají citrusovou, či slámovou barvu s bohatými, ovocnými a květinovými vůněmi v závislosti na odrůdách, ze kterých pocházejí. V ústech odhalí svou velkou svěžest, jsou harmonické, intenzivní.
Zralá vína Vinhos Verde mají zlatou barvu a vůni zralejšího ovoce, jako například kdoule či med. V ústech z nich cítíme více komplexnosti a struktury. Jde o kulatější, plnější víno, jehož chuť je vytrvalá.
Vinho Verde Rosé se vyznačuje jemnou až intenzivní růžovou barvou a mladou, svěží vůní připomínající červené plody. Jeho chuť je harmonická, svěží a vytrvalá.
Červené Vinhos Verde mají intenzivní červenou barvu a někdy růžovou nebo jasně červenou pěnu. V jejich vinném aroma cítíme divoké ovoce. V ústech jsou svěží a intenzivní. Jsou velmi oblíbené v gastronomii.
Šumivá vína Vinho Verde si udržují chuťový profil Vinho Verde a posilují se u nich vlastnosti aromatické svěžesti spojené s větší komplexitou chuti. Spotřebitel si na základě své preference vybírá z nabídky, která pokrývá šumivá vína od Natural Brut až po Sladká šumivá vína, v závislosti na koncentraci zbytkového cukru. Dále má možnost si zvolit, podle doby stárnutí v lahvi – od „Reserva“ až po „Grande Reserva“.