Borraçal
Široce vysazená vinná réva pěstovaná v celém regionu, což vede k mnoha jejím synonymům. Je známá jako „Esfarrapa“ ve Viana do Castelo, „Cainho Grosso“ nebo „Cainho Grande“ v Monção a „Bogalhal“ nebo „Olho de Sapo“ v Basto.
AMPELOGRAFICKÉ CHARAKTERISTIKY:
Má pětiúhelníkový list a plochý stopkový výřez se zcela se překrývajícími laloky. Tvoří malé trsy, obvykle křídlovité, s plody nerovnoměrné velikosti.
Velmi rustikální a silná odrůda. Má index střední až vysoké plodnosti, avšak produkuje 2 květenství na výhon a vytváří malé trsy, což z ní činí odrůdu méně produktivní. Nepravidelná produkce přispívá k tendenci ke sprchání a drobným bobulím. Je citlivá na padlí, spálení sluncem a je velmi citlivá na hnilobu.
TECHNICKÁ CHARAKTERISTIKA:
Tvoří hrozny přirozeně bohaté na kyselinu jablečnou, která ovlivňuje celkovou kyselost. Produkuje vína rubínově červené barvy se specifickou odrůdovou chutí, která je vyvážená a lahodná.
Používá se ve směsích červeného vína, aby směsi dodala kyselost a jas.