top of page

Domů > DOC Vinho Verde

DOC Vinho Verde

Chráněné označení původu Vinho Verde je tradiční název, který označuje vinné produkty pocházející z hroznů vymezené oblasti Vinho Verde. Jejich kvalita a jedinečnost je dána přírodními podmínkami této oblasti, ve které probíhá jejich produkce a výroba vína.

Kvalitní portugalské víno Vinho Verde. Zelené víno, zelene vino. Vína z Portugalska. Portugalská vína. portugal-wine-region-map-1.jpg

Původně definován 18. září 1908, ohraničený region Vinho Verde se rozkládá na severozápadě Portugalska, v oblasti tradičně známé jako Entre-Douro-e-Minho. Řeka Minho je jeho severní hranicí, tvořící zároveň součást hranice se Španělskem. Jižní hranici tvoří řeka Douro a pohoří Freita, Arada a Montemuro. Na východě jej ohraničují hory Peneda, Gerês, Cabreira a Marão, a jeho západní hranicí je Atlantský oceán. Z geografického hlediska je to největší portugalský ohraničený region a patří i k těm z největším v Evropě. Topograficky je region „obrovským amfiteátrem, který počínaje pobřežím směrem do vnitrozemí postupně stoupá“ (Amorim Girão, portugalský geograf), vystavující celou svou oblast vlivu Atlantského oceánu, což je umocněno jeho orientací v údolích hlavních řek, které se táhnou od východu na západ a usnadňují pronikání mořských větrů. Právě atlantický vliv, většinou žulové půdy, mírné klima a vysoké srážky, se odráží ve svěžesti, lehkosti a eleganci vín z této oblasti.

Kvalitní portugalské víno Vinho Verde. Zelené víno, zelene vino. Vína z Portugalska. Portugalská vína.

Aby se vinné produkty kvalifikovaly Chráněným označení původu Vinho Verde, podléhají přísné kontrole ve všech fázích výrobního procesu, od vinice až po sklo. Použité odrůdy, metody vinifikace a organoleptické charakteristiky jsou jen některé z prvků, které Chráněné označení původu kontroluje. Kvalitu a pravost produktů Chráněného označení původu Vinho Verde zajišťuje pečeť záruky, která certifikuje Vinho Verde od roku 1959. Chráněné označení původu Vinho Verde se používá u vína neperlivého i šumivého, bílého, červeného, a růžového vína, brandy, Bagaceira (grappa) a červeného či růžového octa.

Kvalitní portugalské víno Vinho Verde. Zelené víno, zelene vino. Vína z Portugalska. Portugalská vína.

Přírodní podmínky této oblasti jsou ideální pro produkci vynikajících bílých vín, šumivých vín i destilátů. Ukázalo se, že šumivá vína Vinho Verde mají vysokou kvalitu, což souvisí se skutečností, že region produkuje skvělá vína, která díky své přirozené svěžesti a nízkému obsahu alkoholu nabízejí pro výrobu dobrého šumivého vína obrovský potenciál. Již přirozený obsah kyselin výlisků a vín této oblasti, i jejich organoleptické vlastnosti vykazují vynikající technické podmínky pro výrobu skvělého destilátu z hroznů pomocí destilace výlisků a výborné vinné pálenky vyrobené destilací vína.

Rozdíly v typech půd a mikroklimatu odůvodňují rozdělení regionu na devět podoblastí s různými odrůdami hroznů doporučených pro výrobu neperlivých vín, lihovin i šumivých vín.

Podoblasti
Vinho Verde

01

Subregion Amarante

Zahrnuje okresy Amarante a Marco de Canaveses.

Subregion Amarante, který se nachází v oblasti Vinho Verde je chráněn před vlivem Atlantiku, má vysokou průměrnou nadmořskou výšku, vyšší průměrné teploty, než je regionální průměr a celkově nejteplejší léta. Tyto podmínky podporují vývoj pozdně zrajících odrůd: Azal a Avesso (bílá), Amaral a Espadeiro (červená). Půda je žulová, stejně jako ve většině regionu. Bílá vína mají typicky ovocnou vůni a obsah alkoholu je vyšší, než je průměr regionu. V subregionu Amarante začínají být známá červená vína, protože půdní a klimatické podmínky podporují kvalitní zrání hroznů, zejména odrůdy Vinhão, která produkuje pestrobarevná vína, oceňovaná regionálními spotřebiteli.

03

Subregion Baião

Zahrnuje okresy Baião, Resende (kromě farnosti Barrô) a Cinfães (kromě farností Travanca a Souselo). Podoblast Baião leží v oblasti Vinho Verde na hranici s regionem Douro. Nachází se ve střední nadmořské výšce, která vytváří mírné klima se studenými a deštivými zimami, ale zároveň horkými a suchými letními měsíci. Tyto vlastnosti umožňují správné zrání odrůd s pozdním zráním, např. Azal a Avesso (bílá) a Amaral (červená), které mají vyšší požadavky na teplo při konci vegetačního cyklu. Tento subregion se vyznamenal ve výrobě bílých vín z Avessa, které kombinuje intenzivní ovocné aroma s živou kyselinkou.

05

Subregion Cávado

Zahrnuje okresy Braga, Barcelos, Braga, Vila Verde, Braga a Terras de Bouro. V podoblasti Cávado se vinice nacházejí téměř vždy v povodí řeky, která jí dala jméno. Podoblast je vystavena mořským větrům, má nepravidelnou reliéfní zónu a nízkou nadmořskou výšku. Tyto faktory vytvářejí mírné klima s omezeným teplotním rozsahem a průměrným ročním úhrnem srážek. V tomto subregionu existuje kromě granitických půd, řada půd břidlicového původu, ale ty nejsou svým rozsahem tak významné. Toto klima je vhodné pro produkci bílých vín, zejména Arinto, Loureiro a Trajadura, která jsou těmto podmínkám dokonale přizpůsobena. Jedná se o vína s mírnou kyselinkou, tóny citrusů a malvic (zralé jablko a hrušky). Červená vína vyráběná v údolí Cávado jsou většinou vyrobena z Vinhão a Borraçal, mají granátově červenou barvu a intenzivní vůni čerstvého ovoce. V ústech ucítíme svěžest oblasti, ve které jsou vyráběny.

07

Subregion Monção a Melgaço

Podoblast Monção a Melgaço má velmi zvláštní mikroklima, a proto je osazena výhradně odrůdami Alvarinho (bílá) a Pedral (červená) a dále sdílí s podoblastí Baiao doporučení pro Alvarelhão (červená). Všechny tři odrůdy dozrávají brzy. V tomto subregionu jsou půdy žulového původu, i když se zde najde i několik pásů štěrku. Toto mikroklima se vyznačuje chladnými zimami s přechodnými srážkami, zatímco léta jsou velmi horká a suchá, což naznačuje omezený vliv Atlantiku. Podoblast se vyvinula kolem jižního břehu řeky Minho na svazích. Vína z Alvarinha jsou hvězdami podoblasti Monção a Melgaço.

09

Subregion Sousa

Zahrnuje okresy Pacos Ferreira, Paredes, Lousada, Felgueiras, Penafiel a v hrabství Vizela farnosti Vizela (Santo Adrião) a Barrosas (Santa Eulália). Stejně jako podoblasti Ave a Cávado má mírné klima. Teplotní rozdíly jsou zde nízké a stejně tak je nízký i počet dní extrémního horka v létě. Pokud jde o srážky, je charakterizován tím, že jsou pod průměrem. Lze jej považovat za přechodnou podoblast, protože není přímo vystaven atlantickému vlivu, i když tento vliv lze mírně pocítit. Je to vnitřní region, ale bez silných zim nebo horkých let. Jeho hlavní odrůdy hroznů jsou typické pro teplejší místa – Arinto, Loureiro a Trajadura, k nimž se přidávají Azal a Avesso, které mají náročnější proces zrání. Pokud jde o červená vína Vinho Verde, ty jsou vyráběna z odrůd Borraçal a Vinhão roztroušených po celém regionu, dále Amaral a Espadeiro. Poslední jmenovaná odrůda je hojně využívána k výrobě růžových vín.

02

Subregion Ave

Zahrnuje okresy Vila Nova de Famalicão, Fafe, Guimarães, Santo Tirso, Trofa, Póvoa de Lanhoso, Vieira do Minho, Póvoa de Varzim, Vila do Conde a kraj Vizela, kromě farností Vizela (Saint Adrian) a Barrosas (Santa Eulalia).

V podoblasti Ave jsou vinice vysázeny po celém povodí řeky Ave. Oblast je poměrně nepravidelná a má nízkou nadmořskou výšku, takže je více vystavena mořským větrům. Její klima se vyznačuje nízkým teplotním rozsahem a průměrnými hodnotami srážek. V této souvislosti je tato podoblast hlavně producentem bílých vín s živou svěžestí, květinovými tóny a citrusovým ovocem. V celé oblasti jsou vysazeny odrůdy Arinto a Loureiro – odrůdy vinné révy vhodné pro tento typ mírného podnebí, které nedozrávají ani brzy, ani pozdě. Uvažuje se také o Trajaduře, která zraje brzy a je měkčí, dotváří totiž dokonale směs právě s Arinto a Loureiro.

04

Subregion Basto

Zahrnuje okresy Cabaceiras de Basto, Celorico de Basto, Mondim de Basto a Ribeira de Pena. Subregion Basto je tím nejvnitřnějším regionem, leží v průměrné nadmořské výšce, čímž je chráněn před mořskými větry. Podnebí je zde drsné, v zimě je velmi chladno a deštivo, zatímco v létě horko a sucho, proto jsou zde upřednostňovány odrůdy pozdního zrání, jako Azal (bílá), Espadeiro a Rabo-de-Anho (červená). Právě v této oblasti Azal dosahuje svého maximálního potenciálu a je schopen produkovat velmi výjimečná a osvěžující vína s vůní citronu a zeleného jablka. Vykytuje se zde také značná produkce červených vín Vinho Verde, které mají spoustu vinnosti, přičemž zanechávají plný a svěží pocit v ústech.

06

Subregion Limy

Zahrnuje okresy Viana do Varietylo, Ponte de Lima, Ponte da Barca a Arcos de Valdevez.

Pokud jde o kolísání teploty, podoblast Limy je ve srovnání s ostatními podoblastmi někde uprostřed. Dostává se jí však více srážek. Nadmořská výška, ve které jsou vinice vysazeny je proměnlivá a zvyšuje se od pobřeží do vnitrozemí. Ve vnitrozemí má nepravidelnější terén, což vytváří v údolí Limy mikroklima, někdy označované jako Low Lima a High Lima. Stejně jako v subregionu Cávado existuje kromě granitických půd, řada půd břidlicového původu, ale ty nejsou svým rozsahem významné. Nejslavnější bílá vína této podoblasti se vyrábějí z odrůdy Loureiro. Jeho vůně jsou jemné a elegantní: od citrusů (citron) po květiny (růže). Odrůdy Trajadura a Arinto jsou v této lokalitě také zastoupeny, protože dobře rostou v mírném podnebí ovlivněném mořskými větry. Červená vína se vyrábějí převážně z Vinhão a Borraçal. Obvykle jsou to právě vnitrozemské oblasti, ve kterých mají červená vína nejlepší potenciál díky klimatickým podmínkám, které ovlivňují zrání.

08

Subregion Paiva

Zahrnuje hrabství Castelo de Paiva, obec Cinfães a farnosti Travanca a Souselo. Podoblast Paiva je podobná oblasti Limy, je na tom průměrně v ohledu kolísání teplot i vysokých letních teplot, ke kterým zde dochází. Nepatří do skupiny podoblastí s nejvyššími srážkami, protože není tak vystavena vlivu moře, nachází se ve vnitrozemí ve vyšší nadmořské výšce. Z tohoto důvodu zde červené odrůdy Amaral a zejména Vinhão dosahují skvělých stavů zrání a produkují jedny z nejprestižnějších červených Vinho Verde celého regionu. Pokud jde o bílá vína, ta jsou vyráběna z odrůd Arinto, Loureiro a Trajadura, která se přizpůsobila mírnému podnebí, a jsou proto běžné téměř ve všech oblastech Vinho Verde. Nachází se zde také odrůda Avesso, charakteristická pro vnitřní podoblasti.

bottom of page